Napište nám

ponyterapie@email.cz

Rozhovor pro TV Prima 2023

Podíleli jsme se na záchraně úžasného poníka Tomíka, který v rámci projektu Gump, mohl vyprávět a odehrát svůj příběh ve filmu Gump jsme dvojka. V tomto filmu si zahrál roli i náš další terapeutický poník Ramon, který byl ve filmu poníkem milé Zuzanky. Premiéru filmu čekejte v březnu 2024.

_____________________________________________________________________________________________________________

Rozhovor pro děti v Rádiu Junior – Český Rozhlas Praha

SPUSTIT AUDIO

_____________________________________________________________________________________________________________

Rozhovor pro Český Rozhlas Plzeň
Pacientům nejen ve fakultní nemocnici pomáhá terapeutický poník Smajlík

SPUSTIT AUDIO

Jedním z nejoblíbenějších terapeutů ve Fakultní nemocnici Plzeň je poník Smajlík. Na jeho návštěvy se těší senioři, pacienti psychiatrické kliniky, děti i zaměstnanci. Shodují se, že je vždy potěší a rozzáří jim den. Vychovat poníka tak, aby mohl docházet do zdravotnických zařízení, ale není vůbec jednoduché.

Terapeutický poník|foto: Veronika Krátká, Český rozhlas

Koně jsou mistry řečí těla. Hned poznají, jak se cítíte, a zareagují. Pacientům fakultní nemocnice v Plzni pomáhá cítit se lépe poník Smajlík. Na jeho návštěvy se těší pacienti na několika odděleních. Vychovat poníka tak, aby mohl docházet do zdravotnických zařízení nebo třeba do domovů seniorů, ale není jen tak. V celé republice je jich proto jen pár. Smajlík ze spolku „Ponyterapie – Radost pro každého“ při své zatím poslední návštěvě potěšil malé pacienty na dětské klinice.

„Všechno začalo, když jsem si koupila první kobylku a k ní miniponičku pro své děti. Přitom jsme přišli na to, co všechno koně dokážou lidem předat,“ vzpomíná majitelka Smajlíka Milena Malinová z Kaznějova. „Viděla jsem video z Ameriky, v němž malý kůň vstoupil na dětské oddělení do nemocnice, a řekla si – to je to, co chci dělat i u nás.“ K ponyterapii musí mít koník vhodnou povahu a navíc musí zvládnout dlouhý výcvik. „Smajlíkovi trvalo šest let, než došel do finále a nebál se vstoupit i do výtahů a podobných prostorů. A i dnes, když je zavřený v malém výtahu, který se kýve, je mu to nepříjemné.“

Oblíbený terapeut ve Fakultní nemocnici Plzeň
Oblíbený terapeut ve Fakultní nemocnici Plzeň
Oblíbený terapeut ve Fakultní nemocnici Plzeň
Oblíbený terapeut ve Fakultní nemocnici Plzeň

Desetiletý shetlandský poník Smajlík měří 85 centimetrů v kohoutku, má rezavou barvu a světlou hřívu. Na návštěvy chodí vybavený batůžkem s medvídkem. Ten je v případě, že se jde k dětem, plný bonbonů, v případě seniorů je naplněný sponkami a hřebínky. A když je Smajlík součástí narozeninové party, v batůžku schovává dárek pro oslavence.

„U dětí vidíme nejdřív překvapení, potom trochu ostych. Jakmile si ale poníka pohladí, vždycky roztají,“ popsala herní specialistka dětské kliniky Ludmila Romová. „Úžasný je pohled třeba na postižené děti, které se nevyjadřují verbálně, ale na poníka reagují emocionálně, smějí se… a to je pro nás ta největší odměna.“

autoři: Veronika Krátká,abk| zdroj: Český rozhlas Plzeň

________________________________________________________________________________________________________________

Mladá Fronta Dnes – MAFRA 2023

________________________________________________________________________________________________________________

Rozhovor pro Český Rozhlas Plzeň
Poníci pomáhají klientům domova pro postižené v Horní Bříze.
Dokážou vyvolat úsměv i slzy.

SPUSTIT AUDIO

záznam rozhovoru 3:33 min, dne 26.7.2021

Domov pro zdravotně postižené a seniory v Horní Bříze na severním Plzeňsku začal během léta kromě canisterapie využívat další novou službu, takzvanou ponyterapii. Jedná se o asistovanou terapii koněm nebo poníkem.

Ponyterapie pomáhá klientům zlepšovat komunikaci, jemnou motoriku, ale hlavně jim přítomnost zvířete přináší radost a potěšení.

Ponyterapie v v Domě pro zdravotně postižené v Horní Bříze

Pacienti domova v Horní Bříze mohou díky ponyterapii učesat hřívu poníkům nebo se jen prostě přitulit a pomazlit. Jemnou motoriku si mohou senioři procvičit při připínání sponek na hřívu poníka a mohou se s poníkem i projít a přidržovat se za madla, která má na sobě.

Pacientům poníci zlepšují den

„Je to krásné, ona je hladká jako semiš,“ rozplývala se pacientka Věrka nad poníkem, který si jí lehl hlavou do dlaní. Poníci se s pacienty mazlí a rozdávají zvířecí objetí, která dokáží vykouzlit úsměv na tváři či vehnat slzy štěstí do očí.

„Jedná se o kontaktní terapii. Kůň je terapeut a my jsme jeho doprovodem,“ vysvětlila zakladatelka projektu Ponyterapie Milena Malinová. Cílem ponyterapie je zlepšit pacientům den. Díky terapeutickým koňům dostávají chuť do života. Ponyterapie v Horní Bříze bude probíhat zhruba dvakrát do měsíce. Při horším počasí budou poníci chodit ke klientům rovnou na pokoj. autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň Spustit audio

________________________________________________________________________________________________________________

Zakladatelka ponyterapie zve do svého hřebčína: 25 koní, poníků a jeden oslík

Český rozhlas Plzeň

SPUSTIT AUDIO

záznam rozhovoru 5 min.

„Kdyby měl den alespoň 50 hodin, pak by to bylo asi ideální.“  Touto větou začíná své vyprávění majitelka hřebčína Milena Malinová z Kaznějova na severním Plzeňsku. Koním propadla před sedmi lety, když koupila prvního.

„Práce kolem koní, to je 365 dní v roce,“ popisuje svou už několikaletou životní náplň Milena Malinová. Přesto musí vedle své velké zvířecí vášně najít čas ještě také pro svou rodinu a podnikání. Úspěch na soutěži|foto:Archiv Mileny Malinové

V minulosti hodně cestovala a také několik let žila v Itálii. Po návratu se provdala, založila rodinu a před sedmi lety naplno propadla lásce ke koním. Začala u jednoho, a poté se jí hřebčín začal postupně rozrůstat. „Já jsem si pořídila před sedmi lety první vysněnou kobylku, po které jsem toužila celý život, pak jsem jí pořídila kamarádku, začali jsme se tomu víc věnovat a úplně jsme koním propadli,“ vypráví.

V ponyterapii patří k průkopníkům

Kromě toho Milena Malinová založila úspěšný projekt Ponyterapie, které se věnuje jako jedna z mála v celé České republice. „Terapii na rozdíl od jiných terapeutů dělám s mini poníkem a ne s mini koněm,“ vysvětlila. Chodíme k postiženým dětem nebo k seniorům a společně s poníky jim zkrášlíme den. Povídáme si, lidé mohou poníkům česat hřívu a podobně,“ popisuje. Koně Mileny Malinové|foto:Karolína Sedláková, Český rozhlas

Poníků chová paní Milena šest a skoro všichni s ní pracují jako terapeuti. V hřebčíně bydlí nejen koně a poníci, ale i oslík Rudík. „Myslí si o sobě, že je kůň,“ vtipkuje Milena. Kromě péče o dvě malé děti zvládá manželovi pomáhat s podnikáním. „Pracujeme v gastronomii a koně máme jako hobby, i když dost časově náročné,“ vysvětluje.

Aby toho nebylo málo, vydala Milena cédéčko. „Od dětství hraju na kytaru, chtěla jsem, aby děti měly nějakou památku, tak jsem sama složila hudbu a texty, a písničky jsme pak s kamarády muzikanty nahráli,“ uzavírá. autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň